Jadłospis

Śniadania

Śniadania zawsze zaczynamy od porcji płatków – do wyboru kukurydziane, owsiane z mlekiem lub bez. Potem przychodzi czas na kanapki z chleba pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego. Dla każdego niejadka znajdzie się coś pysznego. Kanapki są do wyboru: z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, jajkiem lub twarożkiem owocowym.

 

Obiady

Poniedziałek 25.09.2017

Pierwsze Danie:

Barszcz biały na wędzonce z ziemniakami

Drugie Danie:

Spaghetti, sos boloński

Wtorek 26.09.2017

Pierwsze Danie:

Krupnik ryżowy z warzywami

Drugie Danie:

Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z selera z jogurtem

Środa 27.09.2017

Pierwsze Danie:

Pomidorowa z makaronem

Drugie Danie: 

Gulasz z szynki wieprzowej, kasza pęczak, sałatka z ogórków kiszonych

Czwartek 28.09.2017

Pierwsze Danie:

Kasza manna na rosole z warzywami

Drugie Danie:

Paluszki rybne z fileta, ziemniaki, surówka z białej kapusty i marchewki

Piątek 29.09.2017

Pierwsze Danie:

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Drugie Danie:

Pierogi leniwe z masłem, przecier owocowy

 

Podwieczorki

Zaczynamy od kanapek – do wyboru z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, twarożkiem lub dżemem, potem przychodzi czas na deser :owoce – jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, gruszki albo mandarynki - wszystko, co w danym sezonie najświeższe i najsłodsze, jogurty naturalne, maślanki z owocami, andruty, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, galaretki...słowem to co zdrowe i smaczne:)  Zarówno do kanapek śniadaniowych jak i tych na podwieczorek – podajemy warzywa do wyboru. Aromatyczna papryka, chrupiąca kalarepa, ogórki świeże i kiszone, pomidorki, rzodkiewki, marchewki... zawsze znajdują amatorów.

 

Nasze zwyczaje

Dzieciom podajemy trzy posiłki dziennie. Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej, oraz na stronie internetowej placówki. Nie zmuszamy, a zachęcamy dzieci do jedzenia, porcje nie są limitowane. Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań. Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane. Wpływa to korzystnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę. Starsze dzieci pod okiem nauczyciela mają często możliwość samodzielnego przygotowania śniadania lub podwieczorku. Bardzo lubią te zajęcia, wyśmienicie się przy tym bawią i chętnie poznają nowe smaki.

Alergie pokarmowe

W przypadku dziecka z alergią pokarmową zapewniamy dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.