Jadłospis

Śniadania

Śniadania zawsze zaczynamy od porcji płatków – do wyboru kukurydziane, owsiane z mlekiem lub bez. Potem przychodzi czas na kanapki z chleba pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego. Dla każdego niejadka znajdzie się coś pysznego. Kanapki są do wyboru: z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, jajkiem lub twarożkiem owocowym.

 

Obiady

Poniedziałek 15.10.2018

Pierwsze Danie:

Jarzynowa

Drugie Danie:

Udziec w sosie, ryż, surówka z marchewki

Wtorek 16.10.2018

Pierwsze Danie:

Pomidorowa z ryżem

Drugie Danie:

Schab panierowany(żłobek - schab gotowany), ziemniaki, surówka z selera z jogurtem

Środa 17.10.2018

Pierwsze Danie:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Drugie Danie: 

Gulasz z kurczaka, kasza jęczmienna, surówka z buraczków

Czwartek 18.10.2018

Pierwsze Danie:

Barszcz czerwony z makaronem

Drugie Danie:

Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty(żłobek- ryba smażona, surówka z marchewki i jabłka)

Piątek 12.10.2018

Pierwsze Danie:

Zupa z fasolki szparagowej

Drugie Danie:

Pierogi leniwe, masło, cukier, cynamon

 

 

Podwieczorki

Zaczynamy od kanapek – do wyboru z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, twarożkiem lub dżemem, potem przychodzi czas na deser :owoce – jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, gruszki albo mandarynki - wszystko, co w danym sezonie najświeższe i najsłodsze, jogurty naturalne, maślanki z owocami, andruty, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, galaretki...słowem to co zdrowe i smaczne:)  Zarówno do kanapek śniadaniowych jak i tych na podwieczorek – podajemy warzywa do wyboru. Aromatyczna papryka, chrupiąca kalarepa, ogórki świeże i kiszone, pomidorki, rzodkiewki, marchewki... zawsze znajdują amatorów.

 

Nasze zwyczaje

Dzieciom podajemy trzy posiłki dziennie. Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej, oraz na stronie internetowej placówki. Nie zmuszamy, a zachęcamy dzieci do jedzenia, porcje nie są limitowane. Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań. Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane. Wpływa to korzystnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę. Starsze dzieci pod okiem nauczyciela mają często możliwość samodzielnego przygotowania śniadania lub podwieczorku. Bardzo lubią te zajęcia, wyśmienicie się przy tym bawią i chętnie poznają nowe smaki.

Alergie pokarmowe

W przypadku dziecka z alergią pokarmową zapewniamy dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.