Śniadania
Śniadania zawsze zaczynamy od porcji płatków – do wyboru kukurydziane, żytnie z mlekiem lub bez. Potem przychodzi czas na kanapki z chleba pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego. Dla każdego niejadka znajdzie się coś pysznego. Kanapki są do wyboru: z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, jajkiem lub twarożkiem owocowym.
Obiady
Poniedziałek 29.05.23
Zupa:
Kapuśniak z ziemniakami
Drugie Danie:
Makaron z zielonym pesto i miesem wieprzowym, kompot porzeczkowy
Wtorek 30.05.2023
Zupa:
Krupnik ryżowy
Drugie Danie:
Frykandelki drobiowe z marchewką oraz z surówką z młodej kapusty z koprem, kompot owocowy
Środa 31.05.2023
Zupa
Fasolowa z ziemniakami
Drugie Danie:
Kasza gryczana z gulaszem drobiowym i ogórkiem kiszonym, kompot owocowy
Czwartek 01.06.2023
Zupa:
Barszcz biały z ziemniakami
Drugie Danie:
Kluski leniwe z masłem osełkowym, kompot owocowy
Piątek 02.06.2023
Zupa:
Pomidorowa z makaronem
Drugie Danie:
Mintaj w panierce z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z marchwią i jabłkiem, kompot owocowy
Podwieczorki.
Zaczynamy od kanapek – do wyboru z żółtym lub białym serem, pasztetem, wędliną, twarożkiem lub dżemem, potem przychodzi czas na deser: owoce – jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, gruszki albo mandarynki - wszystko, co w danym sezonie najświeższe i najsłodsze, jogurty naturalne, maślanki z owocami, andruty, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, galaretki...słowem to co zdrowe i smaczne:) Zarówno do kanapek śniadaniowych jak i tych na podwieczorek – podajemy warzywa do wyboru. Aromatyczna papryka, chrupiąca kalarepa, ogórki świeże i kiszone, pomidorki, rzodkiewki, marchewki... zawsze znajdują amatorów.
Nasze zwyczaje
Dzieciom podajemy trzy posiłki dziennie. Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany na tablicy informacyjnej, oraz na stronie internetowej placówki. Nie zmuszamy, a zachęcamy dzieci do jedzenia, porcje nie są limitowane. Wspólne posiłki dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole oraz próbowania różnorodnych dań. Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane. Wpływa to korzystnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę. Starsze dzieci pod okiem nauczyciela mają często możliwość samodzielnego przygotowania śniadania lub podwieczorku. Bardzo lubią te zajęcia, wyśmienicie się przy tym bawią i chętnie poznają nowe smaki.
Alergie pokarmowe
W przypadku dziecka z alergią pokarmową zapewniamy dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.